Frokostvisning: Paraplyene i Cherbourg

Start dagen med den franske og fargerike filmklassikeren Paraplyene i Cherbourg, kombinert med enkel, deilig frokost! Onsdag 1. juni inviterer vi nemlig til en helt spesiell frokostvisning på Frogner Kino. I vår hyggelige kafe Punchebollen får du croissant, vafler, juice og kaffe fra kl. 07.30, før filmen starter 08.00. Det er selvsagt lov å ta med seg frokosten inn i salen!

KJØP BILLETTER HER

Paraplyene i Cherbourg er ikke en musikal i tradisjonell forstand; her blir nemlig alle replikkene sunget, et grep som kler filmen godt. Musikken ble skrevet av den anerkjente jazzpianisten Michel Legrand. Den tre ganger oscarvinnende komponisten er – i tillegg til all filmmusikken han laget – spesielt kjent for sin jazzperiode på femtitallet da han spilte med musikere som Miles Davis, Bill Evans og John Coltrane. Hans melodiøse blanding av jazz og ballader i Paraplyene i Cherbourg er nydelig.

Filmen var den første franske musikalen i farger, og her er det ikke spart på noe. Deler av byen (det virkelige Cherbourg) ble malt om før innspillingen, og fargen på skuespillernes kostymer ble nøye valgt for å skape den rette stemningen.

Catherine Deneuve spiller hovedrollen som den 17 år gamle Geneviève. Hun arbeider i sin mors paraply­butikk i den franske havnebyen Cherbourg og er stormende forelsket i Guy, som jobber ved et bilverksted. De sverger hverandre evig kjærlighet og ønsker å gifte seg, men krigen i Algerie er på trappene og Guy må inn i militæret. I avskjedens bittersøte time blir Geneviève gravid.

Jacques Demy var en utypisk regissør fra den franske nye bølgen. Mens Godard, Truffaut og andre ledende bølge-regissører ofte var opptatt av å skildre sinnets forvirring, følelsenes maktesløshet og kjærlighetens nederlag, lager Demy med Paraplyene i Cherbourg en bittersøt hyllest til livet og kjærligheten. Filmen vant tre priser på festivalen i Cannes, inkludert gullpalmen, og ble nominert til hele fem Oscar.

Publisert
22. april 2022
Skrevet av