MENY

Eyes Wide Shut (35mm)

Visninger

Billetter

I år som i fjor inviterer vi til førjulsvisning av Stanley Kubricks mesterverk Eyes Wide Shut - en julefilm utenom det vanlige! Fjorårets forestilling var meget populær. Og hvilken film egner seg bedre for mange gjensyn enn Kubricks gåtefulle siste film?

William og Alice Harford lever i et harmonisk ekteskap på Manhattan. Paret tilhører den øvre middelklassen, lever godt på Williams legepraksis og forguder datteren Helena. Men det er tegn som tyder på at paret drømmer om å utforske hva som finnes utenfor ekteskapets rammer.

Åpenlys flørting med andre i et juleselskap fører til en krangel om erotiske fantasier. Når William hører at Alice var tiltrukket av en marineoffiser de traff på ferie, mister legen likevekten. Han legger ut på en ferd i New Yorks dunkle natteliv som setter moralen på harde prøver. Nysgjerrigheten kan koste William ekteskapet - og kanskje livet...

Eyes Wide Shut har gradvis steget i aktelse og er nå regnet blant Stanley Kubricks mest betydningsfulle verker. Da filmmagasinet Montages for noen år siden kåret 90-tallets beste filmer kapret Eyes Wide Shut den gjeve førsteplassen – her er noen utdrag fra begrunnelsen:

«Stanley Kubrick viet mange år til det som skulle bli hans siste filmprosjekt, en adaptasjon av Arthur Schnitzlers «Drømmenovelle", skrevet i samarbeid med Frederic Raphael. Tittelen ble Eyes Wide Shut – et oksymoron som henspiller på tanken om at drømmende øyne er åpne og lukket på samme tid. Bill Harford (Tom Cruise) ser verden med skylapper – godtroende, nesten arrogant i sin bekymringsløse, bourgeoise fremtreden – men «våkner» idet kona Alice (Nicole Kidman) forteller om en seksuell fantasi; at hun i noen øyeblikk var villig til å forlate Bill og datteren for å bli med en kjekk marinesoldat hjem – om så bare for én eneste natt. Bill rammes av fornektelse, men også skinnsyke og hevnlyst; hissige tankerekker leder ham ut på en retningsløs odyssé, der han kontinuerlig utsettes for erotisk ladede situasjoner.

Drømmemotivet speiler fortellingens blikk på par-relasjoner; hvordan disse ledes av troen på en sannhet, av en kontrakt som innebærer at enhver seksuell impuls må holdes i tømme. Kan man gjøre krav på en annen persons tanker? Er drømmen det eneste vi har for oss selv? Vil én natts utroskap overstyre alt som inntil da har vært «det sanne»? Hva vil det si å være våken?

Kubrick utvider hver tanke og hvert rom i Schnitzlers roman, tar seg god tid til å la stemningene småkoke; veldige værelser og tomme byrom bades i falskt lys, rødt, lilla og blått; ingenting fremstår virkelig på en gjenkjennbar måte, likevel ikke helt som i en drøm. Tom Cruises luftige vesen utnyttes på sublimt vis; han er et plagg, en maske vi kan skjule oss bak mens vi utforsker krikene og krokene i fiksjonsuniverset – uten å føle oss altfor kostymerte. I Eyes Wide Shut har Kubrick funnet det perfekte filmspråket for å uttrykke en bestemt følelse; en fornemmelse av at menneskene og omgivelsene som står en nærmest – inkludert en selv – plutselig kan befinne seg langt, langt unna, der borte i det ukjente».

Eyes Wide Shut vises på 35mm med norske tekster, og innledes av Frogner Kinos programsjef Sveinung Wålengen.

Forhåndsbestille tapas til filmen? Det kan du gjøre her frem til kl. 18.30 dagen før forestillingen.

Sjanger: 
No items found.
Originaltittel: 
Skuespillere: 
Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Todd Field, m.fl.
Norske stemmer: 
Regi: 
Stanley Kubrick
Manus: 
Produsent: 
Foto: 
Musikk: 
Språk: 
Engelsk
Undertekst: 
Norsk
Lengde: 
2t 39m
Produksjonsår: 
1999
Aldersgrense: 
15 år
Begrunnelse: 

Visninger

WAB20230087

Relaterte innhold

No items found.